Robin French Bakery bakt ambachtelijk brood op Franse wijze

Bakker RobinAls Robin Chin de ovenklep opent, komt de geur van heerlijk vers brood je tegemoet. De pain de campagne ziet er weer perfect uit. En net als andere broden en de patisserie helemaal van a tot z in eigen bakkerij gemaakt. Dat is tamelijk bijzonder in Nederland.

Robin French Bakery is sinds juli 2016 gevestigd op de Stadsbrink tegenover de Albert Heijn. Robin Chin bakt daar meerdere keren per dag vers brood. Uniek is dat iedereen kan meekijken in de open bakkerij. Robin en zijn collega-bakkers vinden het leuk om uit te leggen hoe het deeg en het brood gemaakt worden, ze beantwoorden graag vragen van de klanten.

Diploma patisserie

Bij het prestigieuze École Le Cordon Bleu in Parijs heeft hij zijn diploma patisserie behaald en een boulangerie cursus gevolgd. “Parijs is het mekka van de patisserie”, legt Robin uit. “Je leert daar het echte ambacht, alles wordt met de hand gemaakt. Ook het broodbakken staat daar op een hoog niveau. Hoewel ik het brood nu met de machine kneed, heb ik daar wel geleerd hoe je met de hand een goed deeg maakt en wat de invloed van temperatuur en vochtgehalte is.” Robin bakt zijn broden op Franse wijze: op basis van desem en zo puur mogelijk met meel, water en zout en op een stenen ovenvloer.

Assortiment

Het vaste broodassortiment van Robin French Bakery bestaat uit Franse broden (pain de campagne, pain cereal, baguettes, petit blanc, petit cereal), Nederlands brood (bruin en volkoren), Duits brood (donker meergranen, spelt en roggebrood) en Italiaans brood (ciabatta). Daarnaast heeft Robin een uitgebreid assortiment Franse patisserie en viennoiserie: macarons, tartelletes (kleine taartjes), eclairs enzovoort. De croissants, croissants aux amandes, pain au chocolat, pain aux raisin en patisserie worden ook in eigen bakkerij gemaakt.

“Bij mij staat kwaliteit absoluut op nummer 1”, zegt Robin. “Wij gebruiken de beste grondstoffen, alleen daarmee krijg je de beste smaak. En we merken dat onze klanten dat waarderen. Door de open bakkerij kun je bij ons het brood en het bakken zien, horen, ruiken en proeven. Mensen krijgen bij ons het Frankrijk-gevoel dat ze van vakantie kennen. Onlangs kreeg ik een groot compliment van Franse klanten, zij vonden mijn croissants lekkerder dan in hun thuisland.”

Robin French Bakery is geopend van woensdag tot en met zondag.

Bovenstaande tekst is de letterlijke weergave van een artikel van Kees Stap dat in ‘Stad Wageningen’ (3 okt 2016) heeft gestaan. Ook de foto is van Kees Stap.